זיפות גגות – השיטה הוותיקה לאיטום
כבר מאות שנים שהזפת ידועה כחומר גלם מצוין לבידוד מפני חדירת נוזלים. לזפת היו שימושים רבים בתחום הספנות, איטום מבנים וכן איטום גגות מזה שנים רבות והוא החומר גלם לאיטום הנפוץ ביותר לאיטום עד היום (בצורותיו השונות).
כיום השימוש בזפת לגג מתבצע לרוב ע”י יריעות ביטומניות (ביטום משמע זפת) אך כאן נדבר על זיפות גגות למרות שאין אנו ממליצים לאטום גגות בשיטה זו יותר, כיום יש שיטות מתקדמות ויעילות יותר לאטום את הגג כגון איטום בהתזה ואיטום גגות ביריעות ביטומניות, אך עדיין יש אנשים המעדיפים את שיטת הזיפות מפאת חוסר תקציב או סיבות אחרות.
כיצד מתבצע זיפות גגות
זיפות גגות מתבצע בכמה שלבים עיקריים שנפרט עליהם כרגע, על מנת שהאיטום יחזיק זמן רב אנו ממליצים לא לפסוח על אף שלב ורצוי לוודא עם קבלן האיטום שמבצע את כל שלבי הזיפות.
- תחילה יש לנקות את הגג מכל לכלוך, חול ואבנים. לניקיון הגג חשיבות גדולה באיטום הגג, מריחת זפת על גג מלוכלך ומלא בחול ימנע מהזפת להידבק על הגג באופן מיטבי, עם הזמן הזפת תחל להתקלף.
- מריחת פריימר יסוד (חומר מקשר בין הבטון לזפת) על כל הגג, חומר זה גורם לביטום להידבק באופן מיטבי לגג הבטון.
- מריחת שכבה ראשונה של זפת חמה, מריחה עבה בכל האיזורים (לפחות ק”ג זפת למ”ר), מריחה בכל האזורים והקפדה על מריחה טובה ברולקות (החיבורים בין הרצפה למעקה).
- פריסת רשת אינטרגלס על כל שטח הגג. יש לציין שאין חובה בפריסת הרשת אך זו מחזקת את אורך חיי הזיפות וחוזקו.
- מריחה שכבה שנייה של זפת, כק”ג זפת חמה למ”ר
- סיוד הגג, יש לסייד בכל שנה מחדש, עדיף לפני תחילת הקיץ. הסיוד שומר על איכות הזיפות וגם מונע התחממות יתר של הגג בחודשי הקיץ החמים מכיוון שצבעו הלבן קולט פחות קרני UV וסופג פחות חום.
למה זיפות גגות אינו מומלץ, ומה כדאי לעשות במקום
זיפות גגות היא אומנם השיטה הוותיקה בתחום האיטום, אך אינה היעילה ביותר הודות לפיתוחים הכימיים וקידמת עולם הבניה.
זיפות גגות מצריך סיוד מלא של הגג בכל שנה חולפת ולרוב מחזיק פחות שנים משיטות האיטום האחרות.
אומנם זיפות גגות הוא זול יותר מאיטום גגות ביריעות ביטומניות בטווח הקצר, אך לטווח הארוך זוהי השיטה היקרה ביותר. לאחר הזיפות צריך לסייד בכל שנה, והאחריות לזיפות הינה ל5 שנים בלבד בניגוד לאיטום ביריעות או איטום בהתזה שהם למעלה מ10 שנים.